Kom je in aanmerking voor de Vlaamse renovatielening?

Als je eigenaar bent van een woning in Vlaanderen en deze wilt renoveren, kun je vanaf 01 september 2022 een voordelige lening aanvragen.

Komt u in aanmerking voor de Vlaamse renovatielening?

Bezit je een woning in Vlaanderen en wil je die renoveren, dan kun je vanaf 1 september 2022 een goedkope lening aanvragen. Deze goedkope lening wordt verstrekt door de Vlaamse overheid in het kader van het project MijnVer-bouwLening. De Vlaamse ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) willen mensen met een laag of middeninkomen helpen om hun woning energiezuiniger te maken, zodat ze zich beter kunnen beschermen tegen de stijgende energieprijzen.

Je koopt en renoveert tegelijkertijd. Komt u in aanmerking?

Nee, de Mijn VerbouwLening lening is alleen voor mensen die al een eigen huis hebben en het energiezuinig maken. Het is niet bedoeld voor nieuwe huiseigenaren. Sinds vorig jaar kunnen nieuwe huiseigenaars echter een renteloze renovatielening aanvragen bij de Vlaamse overheid als ze hun woning binnen vijf jaar energiezuiniger maken.

Om in aanmerking te komen voor de MijnVerbouwle-ning moet de woning in Vlaanderen gelegen zijn en minstens 15 jaar oud zijn op het ogenblik van de aanvraag, tenzij de aanvraag betrekking heeft op de financiering van een zonneboiler, (hybride) warmtepomp of zonnepanelen. In dat geval volstaat het dat de woning vóór 1 januari 2014 op het elektriciteitsnet is aangesloten of dat de milieuvergunning ten minste vijf jaar eerder is verleend.

Komen alle huishoudens in Vlaanderen in aanmerking voor deze lening?

Het gaat alleen om lage en middeninkomens. Voor een alleenstaande mag het bruto jaarinkomen niet hoger zijn dan 46.170 euro. Voor een echtpaar zonder personen ten laste (d.w.z. kinderen) of een alleenstaande met één persoon ten laste is het plafond vastgesteld op 65.960 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met 3.700 euro per kind. In de praktijk houden de autoriteiten rekening met het inkomen dat op uw laatste belastingaangifte staat vermeld. Als u de facto samenwoont of als slechts één van de echtgenoten eigenaar is van de woning, wordt geen rekening gehouden met de inkomsten van de echtgenoot die geen eigenaar is.

Ja, maar alleen als je je woning huurt via een sociale makelaar. In dit geval wordt er geen inkomensplafond in aanmerking genomen. Maar de huur mag niet te hoog zijn en je moet negen jaar lang huurkorting geven. De voordelen worden dus gedeeld tussen de verhuurder, die de kwaliteit van zijn woning verbetert, en de huurder, die zijn energierekening ziet dalen," legt Matthias Diependaele uit. In de praktijk mag de huur niet hoger zijn dan 9oo euro (1000 euro in stadscentra). De toegekende korting hangt af van het geleende bedrag. 

Wat als je een flat in een flatgebouw bezit?

Een groot aantal flatgebouwen wordt ingrijpend gerenoveerd om te voldoen aan de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2050. Maar als je een flatMaar als je eigenaar bent van een flat, kun je niet in je eentje beslissen om je ramen of het dak te vervangen. Deze beslissing moet worden genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Zij kunnen een beroep doen op MijnVerbouwLening en tot €60.000 lenen tegen een gunstig tarief om het gebouw te renoveren. 25.000 per flat. De lening is De lening wordt terugbetaald door de vergadering van mede-eigenaars via de provisies betaald door alle eigenaars of via het beschikbare kapitaal.beschikbaar kapitaal.

Vanaf eind 2022 kunnen appartementseigenaars ook terecht bij de Vlaamse overheid om hen te helpen bij het opstellen van een grondig renovatieplan voor hun gebouw.ook contact opnemen met de Vlaamse overheid om hen te helpen bij het opstellen van een grondig renovatieplan voor hun gebouw.

Hoe zit het met erfenis of schenking van eigendom?

Als u een woning erft of cadeau krijgt en van plan bent deze binnen vijf jaar te renoveren, moet u weten dat u tot de categorie lage of middeninkomens behoort. U kunt een aanvraag indienen, ook al bent u niet van plan om tot eind 2024 in de woning te wonen.

Hoeveel bedraagt de lening en tegen welk tarief?

Je kunt tot 60.000 euro lenen, met een minimum minimum van 1.250 euro. Je moet de lening in maximaal 25 jaar terugbetalen. Het Energiehuis (waar je je aanvraag moet indienen) bekijkt op basis van je financiële situatie en aflossingscapaciteit wat in jouw geval acceptabel is. Je moet de lening uiterlijk 36 maanden na ondertekening van de leningovereenkomst aanvragen. Als je deze grens overschrijdt, kun je de andere termijnen niet meer aanvragen.

Het MijnVerbouwLening programma werkt op basis van de wettelijke rente. Deze wordt elk jaar in januari bekend gemaakt en is gebaseerd op de eenjarige Euribor. De lening is gratis zolang de wettelijke rente lager is dan 3%. De aanvrager profiteert ook van een korting van drie procentpunten op de marktrente. Voor dit jaar is de wettelijke rente 1,5%. Energichuis brengt geen administratiekosten in rekening.

Welk werk wordt in aanmerking genomen?

Je kunt lenen voor werken die onder het programma Mijn VerbouwPremie vallen. Dit is de nieuwe uniforme subsidie die de oude renovatiesubsidie en de meeste subsidies van de netbeheerder Fluvius vervangt voor investeringen om de energiefactuur te verlagen . Concreet gaat het om renovatie van het dak, buitenmuren, buitenschrijnwerk, renovatie van vloeren en funderingen, binnenrenovatie, elektrische en sanitaire installaties, een (hybride) warmtepomp, een thermodynamische boiler, een zonneboiler, een condensatieketel op gas (alleen voor lage inkomens) en fotovoltaïsche panelen. Je kunt geen lening krijgen voor sloop- of verbouwingswerkzaamheden.

Alleen facturen die na de indiening van de kredietaanvraag zijn opgesteld, worden in aanmerking genomen. Er zijn overgangsmaatregelen ingevoerd: facturen die dateren van 1 juli 2022 mogen worden ingediend voor dossiers die uiterlijk eind november 2022 zijn ingediend.

Heb je een aannemer nodig?

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je echter het meeste werk laten uitvoeren door een erkende aannemer. Je kunt alleen zelf renovatiewerkzaamheden aan het interieur uitvoeren, elektrische en loodgieterswerkzaamheden. Er zijn geen eisen wat betreft niveau E of energieprestatie, maar het werk moet wel in aanmerking komen voor het MijnVerbouwPremie programma.

Hoe dient u uw aanvraag in?

De aanvraag moet worden ingediend bij een van de 18 Energiehuizen. Op de website mijnenergiehuis.be vindt u het Energiehuis in uw buurt. U kunt uw leningaanvraag indienen tot eind 2026. Als de renovatiewerkzaamheden die u wilt uitvoeren in aanmerking komen voor een premie, vraagt het Energiehuis voor u de MijnVerbouwPremie aan en gebruikt deze om uw lening vervroegd af te lossen.

Bezoek onze servicepagina en ontdek hoe Thomquin u kan helpen met uw project!

BRON L'écho 10 09 2022

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren