Stijgende prijzen van grondstoffen
Stijgingen tot wel 40% voor staal, 51% voor aluminium en zelfs 80% voor bepaalde houtsoorten… In België wordt vier op de vijf bedrijven getroffen door de houtschaarste. Twee derde kampt met een vertraging van twee weken, een derde met minstens een maand uitstel. De prijzen stijgen, de levertermijnen lopen op. De bouwsector heeft het moeilijk om de sterke vraag na corona bij te benen. De oorzaak ligt vaak bij de achterstand die fabrieken wereldwijd hebben opgelopen tijdens de crisis.
De afgelopen maanden zijn de prijzen van grondstoffen blijven stijgen, wat ook zorgt voor prijsstijgingen van alle bouwmaterialen. PVC, verf of polyurethaanschuim zijn vandaag duurder geworden, bijvoorbeeld voor isolatiewerken. “Het treft nu zelfs bakstenen en cement. Bijna alle producten worden gemiddeld tot sterk duurder,” zegt André De Groote, voorzitter van FEMA, de Federatie van Bouwmaterialenhandelaars. Ook ruwbouwwerk lijdt hieronder.
Uiteindelijk zijn het de eindproducten die het zwaar te verduren krijgen. “Als de aluminiumprijs stijgt, stijgt ook die van uw raamkozijnen. En de stijging van de houtprijs doet ook de prijs van palletten stijgen, en dus ook de transportkosten. Recent sprak ik nog een aannemer die kleine stalen nagels gebruikt voor het bevestigen van gipsplaten. Vroeger betaalde hij 300 euro per doos, nu 500 euro,” aldus Véronique Vanderbruggen, woordvoerder van de Confederatie Bouw. Een praktisch voorbeeld van een internationaal probleem dat zijn oorsprong vindt in fabrieken wereldwijd. Door de komst van het virus zijn veel fabrieken stilgelegd of hebben ze in allerijl hun productie teruggeschroefd. Het opstarten verloopt moeizaam en de achterstand blijft moeilijk in te halen.
Ook het wereldwijde zeetransport liep vertraging op, met schepen die wereldwijd in havens vastlagen. Daarbovenop kwamen onverwachte gebeurtenissen zoals de blokkering van het drukbevaren Suezkanaal in maart. Tegelijkertijd steeg de vraag explosief. Wereldwijd werden relanceplannen uitgerold en zowel bouwarbeiders als particulieren investeerden massaal in hun woning, aangewakkerd door het thuisblijven tijdens de lockdown.
Het voorbeeld van hout
Elke grondstof heeft zijn specifieke uitdagingen. Neem nu hout: eind 2020 stegen de prijzen plots fors. “Dat komt vooral door de sterke vraag uit de Verenigde Staten, waar de bouwsector zijn productie in het najaar met 25% verhoogde. In de VS wordt veel met hout gebouwd. En dan was er nog de beslissing van Donald Trump om Canadees hout te belasten. Hierdoor kochten Amerikanen op de Europese markt, wat hier voor extra schaarste zorgde,” legt François De Meersman uit, secretaris-generaal van de Confederatie Hout.
Voor hout blijven de prijzen voorlopig hoog, al is er in juli een lichte daling merkbaar. “De situatie in de VS lijkt recent te verbeteren. Dat zou ook hier een normalisering van de prijzen en beschikbaarheid kunnen betekenen.” En de rest? “Voor isolatiematerialen is al een stijging van 11% aangekondigd in september. Staal blijft duur en zou zelfs nog stijgen in het komende jaar. Het hangt dus sterk af van het product, en het blijft erg onzeker,” aldus André De Groote. (Bron: Le Soir – Cécile Danjou, 6 augustus 2021)
De situatie in de houtsector is bijzonder moeilijk. De grondstofprijzen exploderen, levertermijnen lopen op. 80% van de Belgische houtbedrijven wordt getroffen door een tekort, vooral veroorzaakt door een beslissing van Donald Trump aan het einde van zijn ambtstermijn als president van de VS.
De prijzen zijn verdubbeld bij een houthandel in Namen
We bezoeken een houthandel in Namen. Vurenhout, eik, OSB, houtwol, multiplex – de prijzen blijven stijgen. Een klant die zijn terras wil opknappen tijdens de vakantie zegt: “We weten dat het duurder geworden is. We weten dat het steeds moeilijker wordt, maar we passen ons aan en doen het met wat er is,” aldus Pierre-Antoine.
Beslissing van Donald Trump + stijgende vraag = schaarste en hoge prijzen
Een van de belangrijkste verklaringen voor de prijsstijging ligt bij de Verenigde Staten. Een belasting op Canadees hout, ingevoerd door Trump aan het einde van zijn mandaat, heeft Amerikanen naar Europa geduwd, net op het moment dat de vraag hier weer aantrok. “Vooral in Scandinavië betaalden ze erg hoge prijzen. Daardoor werd onze markt ook duurder. Bovendien was er nog een stijging in de vraag. Alles samen verdubbelde de prijs,” zegt Stéphane Scaillet, zaakvoerder van de houthandel die we bezochten. Voor mensen die nu dringend moeten herbouwen, zoals slachtoffers van overstromingen, is er geen keuze dan te betalen wat het kost.
Voor sommige particulieren komt dit bijzonder ongelegen. “Ik maak me zorgen over de middenklasse, die deze kosten moeilijk zal kunnen dragen. Kijk naar de slachtoffers van de overstromingen – zij moeten nu heropbouwen, en dat aan huidige prijzen, die momenteel zeer hoog liggen,” aldus Stéphane Scaillet.
In België worden vier op vijf bouwbedrijven getroffen door het tekort aan materialen. Twee derde rapporteert een vertraging van twee weken, een derde van minstens een maand.
Bron: RTL – Mathieu Langer, Denis Caudron, gepubliceerd op 8 augustus 2021 om 14u53
Bezoek onze dienstpagina om te ontdekken hoe Ateliers Thomquin u kan helpen!