Wanneer men renovatiewerken overweegt, komt vaak dezelfde vraag terug: hoeveel tijd is er nodig om alles goed te organiseren? Het antwoord hangt van veel factoren af, maar één ding is zeker: zonder planning, geen geslaagde renovatie.
Bij Ateliers Thomquin weten we uit ervaring dat een goed gepland project de sleutel is tot een gecontroleerde werf zonder onaangename verrassingen. Wanneer, zoals bij ons, een bedrijf samenwerkt met meerdere erkende aannemers die vaak erg in trek zijn, is er minstens 1 tot 2 maanden nodig om leveranciers en medewerkers samen te brengen en voldoende voorraad te voorzien.
De taak van onze aannemers is om zo vroeg mogelijk na te denken over uw project, rekening houdend met ieders planning, om zo een werf te garanderen die binnen de afgesproken termijn wordt uitgevoerd. Uiteraard hangt dit af van het type renovatie en de gevraagde dienst.
In dit artikel leggen we uit waarom planning een doorslaggevende fase is voor het slagen van uw renovatie, en begeleiden we u bij de essentiële aandachtspunten nog voor de werken starten.
Slechte planning kan namelijk leiden tot:
- Overschrijding van leveringstermijnen
- Overschrijding van het voorziene budget
- Gebrek aan coördinatie tussen betrokken partijen en communicatieproblemen
Daarom is planning een cruciale fase die men niet mag verwaarlozen in elk interieur- of exterieurrenovatieproject.
1. Voor de planning: de juiste keuzes maken
Kies een betrouwbare aannemer, ingeschreven bij de KBO
De eerste stap is nagaan of het bedrijf correct is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), met de vereiste beroepstoegangen. Ook al zijn bepaalde verplichtingen afgeschaft in Vlaanderen, blijven deze toegangen een objectieve garantie voor vakkennis en ernst.
Controleer daarnaast het maatschappelijk kapitaal en de financiële gezondheid van het bedrijf. Vandaag kan men een onderneming oprichten met nul euro kapitaal. Een te laag kapitaal kan wijzen op een fragiele structuur, die onvoldoende gewapend is om een werf tot een goed einde te brengen. Raadpleeg daarom indien mogelijk de jaarrekeningen, de oprichtingsdatum, en vermijd te jonge of onstabiele structuren.
Architect? Geen garantie op succes
In België is een architect enkel verplicht bij bepaalde werken, zoals structurele ingrepen of gevelwijzigingen. In alle andere gevallen is het perfect wettelijk en zinvol om een werf te starten zonder architect.
Bij Ateliers Thomquin beschikken we over alle nodige competenties om een project van A tot Z te begeleiden, conform de normen, met ervaren teams en strakke opvolging. We realiseren regelmatig projecten zonder architect, met een hoog afwerkingsniveau en tevreden klanten.
Bovendien doen sommige architecten, omwille van hun strategie of budgettaire beperkingen, een beroep op “low-cost” bedrijven, die zonder echte controle tegenover elkaar worden uitgespeeld. Het is niet ongewoon dat zulke firma’s failliet gaan tijdens de werken, ondanks alle administratieve formaliteiten. Vandaar het belang om altijd de stabiliteit van de gekozen aannemer te controleren, met of zonder architect.
Vermijd marketingplatformen die het beroep banaliseren!
Websites zoals TrustUp, Bobex, Travaux.com of Casiers.be beloven “de juiste aannemer” te vinden. Maar in werkelijkheid:
- Controleren ze de vaardigheden en financiële betrouwbaarheid van de bedrijven niet grondig
- Verkopen ze zichtbaarheid, zonder garantie op kwaliteit of ervaring
- Bevorderen ze prijzenslagen ten koste van echte kwaliteitsbegeleiding
Deze platformen reduceren het beroep van algemeen aannemer tot een simpele offertevergelijking.
Bij Ateliers Thomquin geven we de voorkeur aan een rechtstreekse relatie, vertrouwen, terreinervaring en transparantie.